Avís de correus maliciosos i recomanacions de seguretat.
- Darrera actualització el 20 Gener 2021
- Vist: 886
Des de la Comissió de Tecnologia hem detectats les darreres setmanes, l'enviament de correus fraudulents que pretenen que el receptor del missatge descarregui un document adjunt maliciós que podria infectar el seu equip o xarxa amb algun tipus de Malware per robar informació (contrasenyes, credencials bancaries, contactes, adreces, etc...) o bé utilitzar els nostres contactes per enviar correu Spam o fins i tot amb la finalitat d'infectar-los.
Els missatges intenten enganyar-nos instant a revisar pressupostos, ofertes o ens demanen directament dades pròpies.
Dels correus maliciosos més perillosos són els ens poden infectar amb un Ransonware. Aquest encripten l'ordinador o ordinadors que estiguin connectats en una mateixa xarxa, demanat un rescat econòmic per poder-ho desencriptar.
Recomanacions:
El correu d'ICAVOR utilitza la plataforma Office 365 de Microsoft, que és una de les més grans del món amb milions d'usuaris, on s'inverteix molts recursos fer frenar i evitar aquest tipus de correu. Tanmateix, és important si tenim el més mínim dubte que analitzem bé el correu. Per això, us recomanem el següent:
- No obris correus d'usuaris desconeguts o que no hagis sol·licitat: elimina'ls directament.
- No contestis en cap cas a aquests correus.
- Revisa els enllaços abans de fer clic encara que siguin de contactes coneguts.
- Desconfia dels enllaços escurçats.
- Desconfia dels fitxers adjunts encara que siguin de contactes coneguts.
- Tingues sempre actualitzat el sistema operatiu i l'antivirus. En el cas de l'antivirus, comprova que està actiu.
- Assegura't que els teus comptes disposin de contrasenyes robustes. Utilitza números, lletres majúscules o minúscules, signes (%,;- etc..) i mínim de 12 caràcters.
- En cas de de dubte d'un correu, posa't en contacte amb el remitent per verificar que sigui autèntic.
- Verifica que el nom del remitent correspongui amb l'adreça de correu. És un sistema bastant utilitzat per enganyar el receptor. Per exemple: remitent és el Col·legi Advocats Granollers però s'envia des de l'adreça: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
- Si el correu l'envia més d'un remitent o amb còpia vista, revisar que les adreces siguin correctes i que no n'hagi cap d'estranya. Per exemple: col·Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. ; Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. En aquest desconfia del missatge.
Aquests consells serveixen per a qualsevol tipus de dispositiu o sistema operatiu.
És molt important realitzar periòdicament còpies de seguretat. Guarda-les en una ubicació diferent i verifica que es realitzen correctament. D'aquesta forma, en el cas de veure'ns afectats per algun incident de seguretat, podrem recuperar la nostra informació i activitat d'una manera més àgil.
Per últim, en el cas d'haver-te infectat l'equip, recomanem canviar el més ràpid possible, totes les contrasenyes que tinguem emmagatzemades.
COMISSIÓ DE TECNOLOGIA.